Veckor i en ballong

Handling

Den brittiska aristokratin har många förtjänster. De har pengar i sin börs, tid att fördriva och är alltid sugna på äventyr! För Edward Cecil Wellington III faller det sig så lyckligt att han råkar ha en ballong, det perfekta färdmedlet för alla gentlemän! Alexandra Welles är inte heller den som sitter på sina tummar och väntar på att något ska hända, och vet att en möjlighet måste gripas i flykten. Filip Konstantin Danielsson vet att det råder oro i andevärlden, och vem skulle bättre än han själv kunna ställa det till rätta? Tillsammans utför de spännande uppdrag av det övernaturliga slaget, beställda av ett hemlighetsmakande samfund. Det är dags för Veckor i en ballong!

Våra hjältar har hittills:

1Sakramenten i Dola
Trotsat religiöst perverterade bybor och upptäckt en (minst en) ondskefull varelse i de avlägsna karpaterna.
2Främmande
Stoppat en bortbytings terroriserande av en familj i Aberdeenshire och avslöjat ett barnadråp på kuppen.
3Kadriljens makt
Dansat kadriljen med en greve för att så locka över en succubus nattliga visit från en till en annan.
4Kusten klar
Kraschat ballongen vid The Needles där de hjälpt ett splittrat trollkarlspsyke att bli helt - på gott och ont…
5Odlingen
Knarkat soma på Ceylon och brottats mot vartigrar som vägrar konvertera till Imperiets värderingar.
6Milisen
Tagit ställning emot ett medborgargarde och sett till att beskydda Londonborna på "sina egna" villkor.
7Hemsökaren
Gått till botten med en tragisk bortgång och fördrivit en lösdrivare som spökade för sitt levebröd.
8Ångaren
Värnat de dödas helgd när äregirig doktor skapade ett vaccin som skulle bota denna åkomma vi kallar döden, men istället väckt som vandöd, en zombie ombord.
9Västerut
Tagit amerikanska västern med storm när de hjälpt Alexandras ranchägare till bröder att knäppa klansmän på näsan och se till att byhäxan inte kom över familjen Antovics lyckobringare. Till på köpet fick de luståka ett lyxtåg och förhandla med en tågbaron såväl som en indian-shaman samt lösa mysteriet kring mordet på den nyckfulla dottern.
10Under jord
Upptäckt ohyggligheter i tunnelbanan och ljusskyggt finfolk som visar sig vara er fiendes fiender. Till slut mötte så Sally sitt slut när hon drevs ur sitt mausoleum i väntan på den lille Rubens dop.
11Risorgimento
Avslutat en vinterfest i Öterrikiska Italien som upprepade sig själv i ett makabert skådespel på dödens rand.
12Mecenaten
Frossat i Mecenatgrevens överflöd och snubblat in i Veronas inre artistkrets - La Crema eller "Il Contratto", konstnärer och artister som sålt sin själ för talang och avnjuter delikatessen människokött till nattamat efter festen.

Persongalleri

Våra hjältar

Alexandra Addington

Alexandra.jpg

Alexandra är en levnadsglad ung dam med äventyr i blodet, som levt i London de senaste sju åren efter att har flytt det krigssargade södra staterna i Amerika tillsammans med sin äldre make. 1869 då våra hjältar först träffades, befann hon sig vid en brytpunkt i sitt liv. Det enda som står helt klart för Alexandra är att hur det än går så kommer det att gå vägen.

Specialområden: Kvinnlig list, grace och överlevnad.

Edward Cecil Wellington III

Edward.jpg

Edward är, enligt hans mor, en mycket rar pojke med framtiden för sig. Han är född i en välbärgad lågadlig familj (nummer 897 i tronföljdsordningen till Englands tron till och med), har studerat vid Oxford där han briljerade i konst, historia och geografi. Han tog sin examen med den äran och har utöver detta redan vid den ringa åldern av 28 klokt börjat investera i framtidens transportmedel – nej, det är väl inte många som kan säga att de ägt en ballong innan de fyllt 30. Edwards mor har rätt, Edward är en rar pojke…

Specialområden: God bildning, god börd och ballong.

Filip Konstantin Danielson

FKD.jpg

Filip Danielson föddes i Belgrad 1839. Han var redan som liten en klen pojke som inte såg mycket ut för världen. Vilken nog var gott så, då han knappast ägnade den mycken tid. Detta på grund av en egenhet som det tog lång tid för hans föräldrar att förstå och ännu längre tid att acceptera: han såg spöken.

Specialområden: Mediala tjänster och mekaniskt handlag.

Misstänkta, misstänksamma, platser och tingestar

London

Samfundet

Brightmore.jpg BHolmscroft.jpg Wooley.jpg

Lansdowne House

LordDorchester.jpg Sidmouth.jpg Sally.jpg

Londonsocieteten

Velma.jpg Sibylla.jpg Mosley.bmp PalmerSisters.jpg JaneHermione.jpg

Gideon Planke-Milisen

Vigilantorganisationen som svurit att nedgöra Londons alla monstrum samtidigt som de använder samma monstrum, och deras underhuggare för att så sitt mål - ett brittiskt imperium utan övernaturliga element.

Graham.jpg Rosebum.jpg ParetPratt.jpg

Storbritannien

Skottarna

Det gamla slottet Midmar har stått i vått och torrt, och huserat både den ena och den andra. Numer står det tomt, och familjen Cameron-McGwyvernyn har spritts för vinden.

Duncan.jpg MornaDetalj.jpg Angus.jpg MorCameron.jpg Ewan.jpg

Baileys nära

Ön som är drottningens hemvist är utmärkt för en semestervisit. Men vissa väljer att vistas här året om.
Cyrus.jpg Hugo.jpg

Brittiska Ceylon

På andra sidan jorden, men ändå hemma.
Cooper.jpg Pramuditha.jpg Ranunga.jpg David_Hyrum_Smith.jpg

Platser

Brightmores Akademi för Mystifika Förehavanden

Akademien.jpg

På initiativ av Sir Milton Brightmore och Benjamen Holmscroft upprättades fond där män med resurser mot ersättning kunde få spörsmål av ockult natur uppklarade. I fall som "är spiritisten Monseigneur X en bedragare?" eller "Vilket är det bästa sättet att veta om din katt är Satans medhjälpare?" kunde grundarna med grundliga efterforskningar och undersökande expeditioner av det enklare slaget garantera ett korrekt svar. Till skillnad från andra häxjägare av en mer urskillningslöst proaktiv natur fokuserade grundarna på komparativa studier med en nollhypotesprövning. Man gav aldrig ett svar som man inte visste med nittionio procents säkerhet var korrekt!

Slottet Midmar

Midmar1.jpg

Ett gammalt skotskt 1500-talsslott. Dragigt och kallt och med ett eget slottsspöke och barnalik i mjölsäckar. Midmar Castle is a 16th-century castle in Aberdeenshire, Scotland, located 12 kilometres (7.5 mi) west of Westhill and 3.5 kilometres (2.2 mi) west of Echt. The castle was built for George Gordon of Midmar and Abergeldie between 1565 and 1575, and was constructed by the stonemason and architect George Bell.
Besök: Främmande
Wikipedia: Midmar Castle
Google Maps: Midmar, Aberdeenshire

Lansdowne House

Lansdowne.jpg

Lord Dorchesters villa vid Berkely Square, för att underhålla, för att ta emot och för att ge sina gäster en oförglömlig natt.
Besök: Kadriljens makt, Milisen
Wikipedia: Lansdowne House
Google Maps: 57 Berkely Square, Westminister, London

Needles Lighthouse

Needles.jpg

En fyr byggd 1859 utav granit står emot de hemskaste av stormar och hjälper resenärer att hitta rätt.
Besök: Kusten klar
Wikipedia: The Needles
Google Maps: The Needles, Isle of Wight

Magiska föremål

Tigertanden

Tigertanden.jpg

Edward fick denna som gåva vid ett besök i Ghana. Den sägs beskydda sin bärare, men hur och mot vad?

Månskensspegeln

manskensspegeln.jpg

Laddas med mana i fullmånens sken. Kan avslöja en varelses andra skepnader. Dess rätta natur eller hamnbyte. Kika på den misstänkte genom dess reflektiva yta och spegeln penetrerar masken. Älvor och varulvar visar sina särskiljande drag, vampyrer kan visa subtila spår, ju äldre desto tydligare. Spegeln fungerar inte omvänt: du kan inte kika på en varulv och se dennes människogestalt.

Skylande solfjädern

Fan.jpg

En svart solfjäder i målat trä och spets som uppfälld och döljande ditt ansikte gör dig osynlig inför allas ögon. Döljer inte ljud eller dofter och inte heller din aura för de som kan se sådana.

Fjärrskådarkikaren

kikare.jpg

Edward köpte en teleskopkikare i brons och läder från Sir Brightmores personliga samling. Den skådar fjärran länder som om de låg inom synhåll och kan spionera på en plats eller person du känner sedan tidigare. En kunskap om platsen och vad man kan tänkas se hjälper dig att hitta rätt snabbt.

Wellingtonballongen

Ballongen.jpg

Den är svår att manövrera, men Edward har lärt sig att tämja den. Just denna ballong är även välsignad med magiska egenskaper. Den kan färdas snabbare än vinden och den kan till och med teleporteras till fjärran länder. Förvaras i Högkvarteret när den inte är i drift.

Den viktorianska världen

  • Politik: Drottning Victoria var Storbritanniens monark. William Ewart Gladstone var premiärminister - hans första vända på posten.
  • Fortskaffning: Man åkte droska i staden, diligens och järnvägen ut i landet, ångfartyg till kontinenten och atlantångaren över stora havet. De första bilarna med förbränningsmotor har uppfunnits för några år sedan, men de få personvagnar som faktiskt användes gick fortfarande på ånga. Ballonger används för luftfärd, men experiment med mer flygplanslika ballonger och "bevingade" flygfarkoster görs runtom i Europa.
  • Kommunikation: Frimärket har just uppfunnits, det skulle dröja ca ett decennium innan telefonen uppfanns. Telegrafer användes friskt och det gjordes försök att uppehålla transatlantiska kablar under havet.
  • Fotografer använder sig av Kalotypi - En bild, projicerad på ett ark ljuskänsligt papper, är kemiskt fixerad som ett negativ och kan föras över till ett annat ljuskänsligt papper och exponeras för ljus för att åstadkomma en positiv kopia.
  • Reklam som annonser och affischer blev vanligt, och i storstäderna var tvål den nya heta produkten (ett resultat av saniteringsreformerna)
  • Naturvetenskap var en hobby bland överklassen. Darwins Om arternas uppkomst publicerades tre år tidigare.

Butler

In 1881, the butler at Shibden was John Masfield and he was 26. He was born at Gargrave in Yorkshire. Most of those employed in domestic service in Victorian times were women, outnumbering men at over 20 to one by 1880. Indoor male servants became rarer as the century progressed, as they became increasingly expensive, and were considered the...

artiklar viktorianskt yrken

Atlantångare

The Ocean Steamer - Crossing the Atlantic in Early Steamships - 1870 The Ocean Steamer. an Article from Harper's New Monthly Magazine. One of the most striking objects of interest to a stranger visiting New York is the ocean steamer. There are thirty or forty of these huge structures, embodying the highest results of naval science and skill yet...

artiklar färdsätt viktorianskt

Husa

The Housemaid In 1881, the housemaid at Shibden Hall was Louisa Ann Kitchener who was 29. She was born in Berkshire, many miles from Halifax. Louisa worked for the family for over 20 years, eventually becoming the Housekeeper to the family. A number of her relations also worked at Shibden. The housemaid was responsible for keeping the house clean...

artiklar viktorianskt yrken

Luciferförsäljare

The street Lucifer-Match Trade is in the hands of persons who are unable to earn a penny by any other means, or who resort to it through roguery, or through sheer idleness, as a pretext for begging. It is mentioned by the poor as the very last shift. The persons who sell lucifer matches are of every age. In the New Cut, Lambeth, for instance, on a...

artiklar viktorianskt yrken

Post mortem-fotografering

After the invention of daguerrotype, the memorializing habits of people have changed: they've chosen the cheap, higher quality photographs instead of expensive and not so lifelike paintings. Painting dead people was common for centuries, so it's no surprise that, in the Victorian Era, post-mortem photos also came into fashion.1 Footnotes 1....

artiklar viktorianskt

Uppknackare

At other times he's a 'knocker-up.' But he don't do much in that line, and he can't expect to, for that's a precious pertickler line; and unless a man may be depended upon it plays old gooseberry, don't you see ? I did not see, and begged my talkative old friend to explain. Look here, then, said he, are you ever out early - very early, I mean -...

artiklar viktorianskt yrken

Länkar

LINKavictorian.gif LINKlearningvict.gif LINKdictionary.gif LINKhouseplans.jpg LINKinteriors.gif LINKmostlyvict.gif LINKvictorianweb.gif

Bilder

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License