Ett ögonblick i sänder
Ogonblick

Svarta Madam: Tobias - Albin Sätterström
Borta bra: Tobias - Albin Sätterström
Utflykten: X
Limbo, Bjursås: Y

1. Svarta Madam

01svartamadam.jpg

Linnea och hennes vänner leker anden i glaset när Albin kommer hem från jobbet. De ber honom fråga någonting. Efter att ingenting händer, så kommer de på att de ska leka Svarta Madam. Alla vägrar, de vågar inte, men Linnea tycker att Albin som är så modig måste göra det. Albin gör som Linnea säger för att han är en toffel. Albin ställer sig framför badrumsspegeln, släcker lyset, tänder ett stearinljus och stänga dörren om sig. Snurra tre gånger och säga ”Svarta madam, svarta madam, kom fram”.

Han ser en gestalt i spegeln. Om han försöker öppna dörren är den låst. Han rycker i handtaget, men han får inte upp den. Lyset går inte att tända och lågan blåses ut. Han känner en kall hand på kinden, och plötsligt ser han badrummet från andra sidan, som om han tittade ut på dig själv genom spegeln…


Albin vaknar på golvet. Hans kläder är fuktiga och han kallsvettas. Det är släckt i badrummet fortfarande.

Vad gör du?

När han kliver ut har Linnea just kommit hem. Hon har ICA-kassar i händerna. (Linnea och Albin har flyttat ihop.) Fy fan vad du skräms! Hon frågar varför han är hemma, du skulle ju iväg och fira Theodor (som fyller år). Och varför har du din gamla t-shirt på dig, jag trodde du skulle slänga den. Du är annorlunda på nåt sätt.

Syljas palats

Albin rövades bort av en bister och illvillig älva, Sylja. Mer känd som Svarta Madam. Man kallar inte på Svarta Madam obestraffad. Hennes glashov består av hundratals narrar som står till hennes förfogande men hon kastar bort dem en efter en. Albin lärde sig snabbt att det gällde att ge älvan vad hon ville ha, annars kom man aldrig tillbaka. Albin studerade de andra ”narrarna”. Och insåg snabbt att de hon skonade var de som drog elaka och nedsättande kommentarer om hennes hovdamer och hovmarskalkar, så när det blev hans tur valde han att imitera en älvmans gång, nästa gång satte han på sig en peruk av hö och smyckade sitt hår med glasblommor för att föreställa en hovdam. Älvan visade inga tecken på att le, men lät honom leva, igen och igen. Hon lät stå i tronrummet allt oftare och döpte honom till Nide. När han inte var hos henne var han instängd… Men det som var värst var de sårade blickarna han fick, och han visste att om han slutade skulle hon döda honom.

En dag vaknade han av att en hovman släppte ut honom ur hans cell, ledde honom till SPEGELN. Samma procedur, ljus (token) och snurra. Genom Snåret, hem igen. Men älvan kom på dem halvvägs igenom Snåret, och hon far över hovmannen som med en mara,

Dubbelgångaren

Dubbelgångaren känner inte riktigt till att han inte är mänsklig. Han har blivit matad med ett urval minnen från Albins liv, där han kan plocka ut många bitar ur livet, men han minns sällan detaljer eller känslor. Om dubbelgångaren upplyses om hans tillstånd så följer en identitetskris, men en nästan väntad sådan. När han tillslut inser att han inte är Albin, ja inte ens en riktig människa så beslutar han sig för att göra allt i hans makt för att behålla det liv han levt de senaste åren.

Familjen fattar ingenting. Varje månad försöker de undvika Albin som samtalsämne. Linnea tycker att allting fungerar smidigt, ja till och med bättre än vanligt… Det enda konstiga är att han verkar inte komma ihåg någonting om alla filmer de sett tillsammans.

Älvan skapade dubbelgångaren av glas och is. Dubbelgångaren är kyligare än Albin själv och kan lätt distansera sig från andra människor. Han är också mer ambitiös än Albin själv och befordrats på firman där han sköter all ekonomi och administration själv.

Stille och vinterhovet

Albin hittar en ny värld i den värld han trodde han kände till. Hollows och Freeholds, Miens och Masks.
Stille är …

2. Borta Bra

02bortabra.jpg

Gjallarbroport under Västerbron är ett perfekt gömställe för den som vill gå under jorden. Men hur djupt måste man gå för att gömma sig för sig själv?

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License