Christian Lindberg

Christian

Christian
Spelare — SLP
Koncept — {$koncept}
Klan — Tremere
Förbund — {$forbund}
Skapare — Herman Elofsson
Scenarion — Sfären
Inträde — {$intrade}
Citat — Hokus pokus!

Krizzes liv

Ensambarn blir i regel mer bortskämda än de som har syskon, och i Krizzes fall är just detta ganska iögonfallande. Mamma var halvtyska vid namn Eva-Kristin Cewers och pappa hette Pär Lindberg. Hon var danskoreograf vid Göteborgs Balettakademi och han egenföretagare med en mäklarfirma. Hur de någonsin kunde falla för varandra kan man i efterhand undra och de skiljde sig när Krizze var 8 år gammal. Skilsmässan var väldigt uppslitande, i slutändan kunde de två inte ens vistas i samma rum och detta lämnade Krizze med en del djupa emotionell sår som aldrig riktigt läkte.

Någonstans här började det gå ganska dåligt för honom i skolan. Föräldrarnas brist på kommunikation lämnade utrymme för Krizze att slarva med läxor, skolka och missköta sig. Efter grundskolan kom han in på samhällsvetenskapligt program på Edsvikens Gymnasium men lämnade den med ofullständiga betyg. De sista åren i skolan hade han så mycket frånvaro att det var nära att han inte ens fick sitt slutbetyg.

Sommaren som följde studenten var ett enda långt festande med vänner och bekanta, men när året närmade sig sitt slut hade alla polarna kommit in på utbildningar eller skaffat sig jobb och Krizze tröttnade till slut på sin egen oföretagsamhet och började studera på friskolor…

Han flyttade till Stockholm ett kort tag och studerade teatervetenskap, tröttnade och flyttade till Dalslånged där han läste Naturhantverk. Där kom han i kontakt med i kontakt med ett tvillingpar (Rickard och Alexander) som utöver skinngravande och träslöjd sysslade med gyckel och i förlängningen scenmagi.

Genom tvillingarna kom han i kontakt med en fransk gatumagiker vid namn Clément som rekommenderade honom att söka till en liten fransk trollkonstskola i Lyon. Pengarna var inget problem – hans far betalade alla utbildningar (förmodligen av dåligt samvete för hans frånvaro i stora delar av Krizzes liv och den generella familjesituationen) och då antagningsprocessen handlade mer om pengar än någon speciell talang så flyttade Krizze in på skolan till sommaren 2000.

Inte heller den utbildningen avslutade Krizze ordentligt. Hans pappa fick en stroke och avled kort därefter följande år. Hans arv var upplagt så att pengarna (med råge) skulle räcka till hans utbildning och uppehälle och betalades ut 20 000 kr i månaden, men Krizze återupptog inte utbildningen utan stannade i Göteborg.

Då hans arv såg till att han inte hade några ekonomisk bekymmer bekymrade han sig inte om att skaffa något arbete utan uppsökte istället utbudet av trollkarlar i Göteborg. Han lyckades (eftersom han inte behövde lägga någon tid på ett vanligt kneg) bli assistent åt en trollkarl vid namn Magnifike Morgon (Måns Axén) och följde med denna på hans gig runt om västkusten.

Genom Måns fick Krizze en massa kontakter och något av en mentor. Även om de kom på kant med varandra efter lite mer än ett halvår (Krizze kopierade några av Måns trick) så hann Måns lära honom mycket vad det gäller publikunderhållning och att strukturer sina gig dramaturgiskt. Genom de kontakter han fått under sin tid som assistent fick han sina egna första gig (barnkalas, möhippor, firmafester) och började skapa sig något av ett namn bland Göteborgs scenmagiker.

Någonstans här kom Herman in i bilden.

Herman hade sin egen bakgrund i den Houdini-hysteriska eran av trollkarlar i början av 1900talet och brukade som ren förströelse då och då gå och se en trollerishow. Han råkade se en av Magica Vulgaris (en grupp på tre som Krizze var med i en kort tid) korguppsättningar och fick upp ögonen för honom. Utan en tanke på att inviga honom återkom han till för att se föreställningen flera gånger. Herman var nyfiken på om han hade genomskådat ett av tricken som Krizze gjort och konfronterade honom helt enkelt med det… då han hade rätt tackade han för sig och de återsågs inte förrän två månader senare vid en annan krogshow. Då kände Krizze igen honom och efter showen gick han fram till honom och började konversera. Under lite mer än ett års tid hade de två något av en tävling – han försökte lista ut hur Krizzes trick gick till och Krizze försökte utveckla trick han inte kunde avslöja.

Krizze var dock inte den enda som råkad ut för detta. Bland den ganska lilla skaran trollkarlar i Göteborg med omnejd uppstod snart något av ett rykte om Herman: att han skulle vara medlem i en selektiv grupp trollkarlar som letade efter nya rekryter (detta var givetvis inte sant, men Krizze trodde på det).

Krizze – övertygad om att han hade en god chans att bli utvald – började smöra för Herman. Gav honom hans telefonnummer, delade med sig av idéer till trick, etc. och tillslut gav hans enträgenhet honom Hermans förtroende. Han började få göra ganska enkla ärenden åt honom, skaffa saker åt honom (de flesta skickligt maskerade att vara till trick som Herman arbetade på) och utan att egentligen söka efter ett hade Herman bestämt sig för att göra Krizze till sitt child.

Krizzes brist på detsamma…

Krizze fick faktiskt välja själv. Men han svarade ”ja” i tron att han valde att gå med i ett sällskap för elitmagiker… inte ett sällskap vampyrer som faktiskt kunde riktigt magi. Inte en enda gång hade han anat att det var något konstigt med Herman. Han hade sagt att han var nykter alkoholist och därför undrade aldrig Krizze varför han aldrig drack något (de träffades mest på krogar) och han hade utgått från att Herman helt enkelt var en nattmänniska, som han själv.

Själv invigandet var snabbt över. Herman hade bjudit hem honom till sig (för första gången) och det hela var över innan han egentligen hann märka vad som hände.

Omställningen till att vara aktiv på natten och sova på dagarna var obefintlig för Krizze… han var sällan vaken på dagen som dödlig heller.

Hans mamma hade han egentligen bara ringt någon gång emellanåt (hon hade skaffat en ny man för något år sedan, en man som han inte tålde) och alla hans gamla vänner hade han förlorat kontakten med.

Herman var väldigt tålmodig med honom och såg till att vara informativ vad det gällde den odöda världen. Klanerna, förmågor, begränsningar, Camarillan, Sabbaten, vad som var myt och vad som var sanning om vampyrer, hur hierarkin fungerar både inom klanen och inom Camarillan, osv.

Den eventuella nyfikenhet på Krizze som fanns bland Tremere mattades snabbt av. Hans brist på intresse för pyramidklättring fick många att avfärda honom som harmlös och ointressant. Han sågs som en som uppenbarligen aldrig skulle bli något stort eller vara klanen till någon nämnvärd nytta… en fullgod Tremere, men inget mer.

Några av klanens äldre föraktade till och med Herman för att han invigt något så blekt som en scentrollkarl utan ambitioner utöver conjuring. Själv kunde Krizze egentligen inte bry sig mindre. Han resonerade att han har en evighet på sig att klättra i rankerna om han skulle vilja det, men det enda som intresserar honom för stunden är Thaumturgy!

Sire och childe har ett ganska gott förhållande till varandra. Herman har fått en pålitlig och lojal protegé och Krizze en mentor (nästan fadersfigur) som kan lära honom saker han bara kunnat drömma om tidigare. De har inget överdrivet hjärtligt förhållande till varandra, men en kamratlig respekt i en symbios där det inte är någon fråga vem som bestämmer.

Herman ser Krizze som en långinvestering som kommer visa sig användbar i många årtionden framöver. Han tänker låta honom växa till sig, bli duktig inom sitt område och sedan pressa honom att klättra i pyramiden när han tycker att han verkar mogen.

Men detta vet Krizze ingenting om. Han har bara en sak för ögonen: THAUMATURGY!

Timeline

1980 – Krizze föds.
1988 – Hans föräldrar skiljer sig.
1998 – Krizze tar studenten med ofullständiga betyg.
1998 – Pluggar i Stockholm (teatervetenskap).
1999 till 2000 – Pluggar i Dalslånged (naturhantverk).
2000 – Pluggar i Lyon (trolleri).
2001 – Hans pappa dör i en stroke och Krizze återvänder till Göteborg.
2002 – Arbetar som assistent åt Magnifike Morgan, börjar uppträda själv.
2003 – Kommer i kontakt med Herman för först gången.
2004 – Invigs till Hus och Klan Tremere.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License