Filip Om Främmande

Filip om Främmande

7/4 -1870
Har bilvitt kallad till Brightmore igen. Jag måste erkänna för mig själv att jag faktiskt ser fram emot det. Inte på grund av pengarna, även om jag måste säga att arvodet sist var generöst, utan för att det måste vara någonting viktigt. Det känns inte ens oävet att träffa mina gamla reskamrater.

8/4 -1870
En bortbyting? Någonting så dumt har jag inte hört på bra länge. Hur kan en upplyst människa i våra dagar tro på någonting sådant. Kvinnan måste ju vara hysterisk. Hade inte Brightmoore lovat att det var liv som stod på spel så hade jag vänt på klacken och gått ut. Men är det så så kan jag ju knappast tacka nej, även om jag inte förstår hur jag skall kunna bidra. Aberdeen på våren, fy för den lede.

17/4 -1870
Framme på slottet Midmar. Resan gick bra och var nästan njutbar denna gång, trots kylan. Vi blev mötta av en butler som sedan visade sig inte existera. Jag blev mäkta överraskad när jag fick reda på detta eftersom jag inte kände någonting trots att han stod bredvid mig! Vad kan driva en ande till att bete sig så? Knappast kan det räcka med en hysterisk moder och en spänd familjesituation? Men bortsett från detta så verkar allting vara lugnt. Angus är en imdecill, hans moder är det otrevligaste som går i ett par tofflor och hans fru är hysterisk. Vad gör vi här?

18/4 -1870
Fram tills alldeles nyss var jag nästan övertygad i om att vi befann oss i en parodi på en detektivroman: anklagelser kastas hit och dit, ingen litar på någon och det är ytterst oklart vad allting handlar om. Men efter händelserna i arbetsrummet så insåg jag att det är allvar å färde. Spegeln visade någonting, men jag förstod inte vad. Uppenbart var att modern hade rätt, men vad betyder det? Drivna av detta skred vi till handlig. Det som vinkällaren gömde var i all sin hemskhet en befrielse: vår närvaro var inte bortkastad. De efterföljande händelserna har jag än inte fått fast grepp om, men klart är att utan Edvards förvånande förmåga till kvicktänkthet i trängda situationer och Alexandras handlingskraft hade denna tragedi inte fått något slut. Må de som kan återhämta sig så snabbt som möjligt. Jag måste bestämt ägna folktron mer tid när jag återvänder.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License