Dà Rathad 3

Kapitel 3

Efter en lång väntetid, rehabilitering och omgruppering i Epping Forest återvände Karen Mallone och Lester Jenkins för att konstatera att Lillys kropp mött solen. Hennes claddaghring hade de med sig, men Pryce fanns det inget hopp om att återfinna. Mildreds önskan om att tillbringa en tid som korp gäller fortfarande. Hennes tilltro ligger hos Leonard. När nästet får besök av Robin (Holly) som med en brasklapp till Mildred gör det klart att hon avslöjat gömstället är angriparna ingen match för Kenverchyn som likt en dryad dväljts i den stora eken och försvarat sin sfär och ”de sina”. Badhbh Catha förvandlas till riktiga stridskorpar och Mildred är exalterad över att ”Mórrigán till sist återuppstått”.

Philippe söker Golconda

Hollys meddelande ”Philippe de Marseilles söker Golconda” är kryptiskt, och medan Lester och Karen, de som stod Holly närmst ger sig ut för att ta reda på vad det betyder hinner Leo, Gwen och Lilly före. Holly förklarar att hon inte ville något illa, att hon blev tvingad att avslöja, Megan fick bara nyss reda på att Holly varit Sabbat och när tunnblodade kom på tal var det visst eftertraktad information. Detta bekänner Megan och både hon och Holly talar drömmande om det som de kallar Golconda: att bli som en människa igen. Ni ”befriar” Holly, som blir hysterisk när korpen Lilly är i närheten, så ni pålar henne.

Nu får äntligen Chester komma till tals. Han har frågat Finnegan, och runorna, och det verkar handla om ogenomtänkta beslut och lugnet i stormen, men en mänskligare framtid… Han läste även Hollys tankar och såg en man med stränga ord, en röd tår och en indisk dam i nöd.

Vore det inte praktiskt om Lilly kunde få Robins kropp tänker Leo och Lilly med ens, och börjar ritualen. Lilly har också nyligen lärt sig att tala korpiska och på tal om det även lärt sig kasta eldbollar som korp. Ingenting händer. Ringen måste träs på i samband med Vaulderie vill ni minnas, och utför ritualen. Lilly känner sig redo att lämna korpens kropp, men att det inte finns någonstans att ta vägen och stannar i korpen.

Amrita Chai

Nu måste Holly frågas om den indiska damen. Hon äger en tebutik i närheten av Westminister, det var någonstans där Holly haft kontakt med Philippe de M. Men Holly menade inget illa. Honest! Och hon är ingen fiende bara för att hon inte klarade att vara en Badhbh Catha. Jag var bara inte stark nog.

Så nå, lika bra att ge Holly en egen korp nu då! bestämmer Leo, och Holly, hysterisk för att hon ser när Leo klämmer fast ringen runt en korpklo, flaxar nästa stund iväg i panik, än en gång fångad mot sin vilje.

När Robins/Hollys kropp är i säkert förvar i nästet är det dags att ta ett snack med indiskan. Chandravathi som hon heter ser direkt att ni inte är vanliga kunder, och stänger butiken för att bjuda er på en speciell dryck, en varmt rykande, mörkröd dryck som smakar av kanel och ingefära, men Lilly som slickar i sig, kraxar att det verkar inte finnas något spår av blod, trots att ni alla dricker det utan avsmak. Tvärtom är det väldigt gott. Chandra verkar vara angelägen om att ni alla mår bra, och att nu när ni ändå är här kanske ni vill berätta något som tynger era hjärtan, hon finner glädje i att hjälpa andra av deras lidande. Hon såg genast att Lillys rätta kropp inte var en korps, och att hon inte var bekväm med detta. Chandra förklarade att hon hade en kropp och visste ett sätt, om de förklarade hur det gått till. Hon hade en del kunskap i själar och hur de vandrar, en kropp måste vara villig att ta emot en vilsen själ, och det var Chandras kropp. De gav Chandra ringen att trä på sig, varpå hon öppnade sitt tredje öga och lät byta plats med Lilly.

Ny konstellation

Mildred är fortfarande korp. Hon har kommunicerat till Leo att hon ännu inte är redo att träda ifrån Mórrigán, särskilt nu när hon sett att Mórrigán är inuti trädet. Mórrigán har styrt in mer av sin kraft och ynnest in i Nästet för att vägleda dem. Mildred måste lära sig vad Mórrigán vill säga dem med detta.

Saeed kommer tillbaka till London från Indien. Han har fått ett meddelande från sitt childe, Hasti, att han känner till en kvinna som säkert kan hjälpa honom med filosofiska spörsmål. Hasti kände inte till några detaljer, men hon ska enligt utsago dessutom ha ett sätt att skjuta upp hungern alla vampyrer känner. Nåväl, Saeed kan gott undersöka om denna kvinna har några insikter om verklighetens paradox och om närmandet mot hans personliga Svadharma.

Under tiden i boden har de problem att få ytterligare information från Chandra eftersom hennes bristande färdigheter i korpiska. Men hon visar Lilly hur hon hittar dagboksanteckningar och andra dokument. Dessvärre är de skrivna på Malayalam.

Mouses varning

Mouse dyker upp i tebutiken och berättar att han har information till Chandra, men han vill ha den vanliga betalningen och de andra kan såklart inte höra på. Efter lite lirkande inser alla att han som betalning menar drycken de avnjöt alldeles nyss och att Chandra av allt att döma verkar vara i någon sorts fara. Lilly försöker spelar sin nya roll, men Mouse blir misstänksam. Hon sätter igång med att försöka brygga lite av teet då receptet fanns bland dokumenten. Ingredienserna fanns i samma skåp, men hon har svårt att tyda skriftspråket och fel doser av fel komponenter får Mouse att lägga en enorm blodig pizza rakt på Leos skor. Nu är han övertygad om att Chandra inte är sig själv, men blir påpucklad och satt på sin plats av Gwen och Leo. Han berättar att Philippe de Marseille är på väg till London. Vem han egentligen är och vad det har med Chandra att göra tar de ut Mouse i Epping Forest för att få detaljerna om. Där berättar han om sammansvärjningen. Philippe de Marseille tror att Chandra har hemligheten till hur en vampyr kan bli människa igen och vill därför ha tag på henne. Sammansvärjningen består av ett gäng gamla vampyrer (han nämner namn som Benedict, Natascha, Percival, Andrew, Rutor…) som letar efter en metod, eller snarare försöker utveckla en metod som ska kunna göra vampyrer till människor. De letar efter försöksobjekt och det var antagligen deras män som anföll packet i skogen.

Saeed dyker upp i tebutiken. Han hittar Lilly och frågar hur hon kan hjälpa honom förstå sin Svadharma och tolka Maya bättre i hur han ser på kretsloppet. Lilly undviker frågorna och Saeed funderar på om hon inte vill dela med sig, eller om Hasti hade fel och hon egentligen inte vet någonting om Mayaparisataya. Hon försäkrar honom att det gör hon, men det är väldig komplicerat… Sen undrar hon om han kan hjälpa henne tyda texterna i dokumenten. De gör en överenskommelse och åtnjuter sedan en väl tillredd kopp Amrita Chai. När han nämner sitt childe Hasti blir hon fundersam. De andra återvänder.

Släktband och barnlekar

Rebecca ringer Leo och ber honom vara barnvakt till Brenna. De stämmer träff i tebutiken. ”Chandra” presenterar Hastis sire Saeed för Gwen, Leo och Chessy, och de blir nyfikna, och när Rebecca knackar på dörren presenterar de henne för hennes ”farfar”… När Gwen och Leo ska förklara läget om sammansvärjningen för Lilly och Rebecca skickar de in Saeed och Brenna i terummet med Chessy spionerandes på dem. Brenna vill leka kurragömma (med sin ”farfarsfar”) och börjar räkna… ”Du måste gömma dig, någon långt borta letar efter dig och dina vänner /…/ 1…2…3…100, nu kommer han!!”

Rebecca förklarar att hon måste till Dans föräldrar och försöka få dem att förstå att de inte kan ta Brenna ifrån henne. Dan blev friad från kidnappningsanklagelserna förra året, men hans föräldrar gillar Rebecca ännu mindre och nu har Dan nått sin bristningspunkt och stuckit ifrån Rebecca. Hon hade kommit hem en natt efter [att ha jagat] och varit så upphetsad att hon glömde att dra tillbaka tänderna när hon och Dan låg och gosade. Rebecca förklarar att hon måste leta upp honom och vädja till honom att ta henne tillbaka. Hon vet att han fortfarande älskar honom, men hon inbillade sig att han lyckats acceptera vad Rebecca verkligen är och vad även Brenna kan vara. Men Leo övertygar Rebecca att lugna ner sig, ta Brenna med sig och gå hem igen och låta honom sköta det. Rebecca litar på Leo och hämtar Brenna. Brenna själv letar inte efter Saeed. Istället gör hon kullerbyttor och Saeed lägger märke till hur väldigt likt en halvmåne födelsemärket hon har i nacken är. Han frågar vem det är som letar. Zapathasura, svarar hon.

Fångade

Lilly upptäcker att när hon försöker kliva ut ur tebutiken faller hon igenom marken och materialiseras igen i städskrubben.

Därför är det extra läskigt när Philippe till slut kommer till tebutiken i sin limousin! Hu! Han var helt oförskämt gentil när han bjöd in ”Chandra” i limousinen och när de andra började trilskas fick även Leo och Gwen plats och blev genast medgörliga. Men i samma sekund Philippe fick syn på Gwen riktades all hans uppmärksamhet på henne. ”Linette?” undrade han…

Limousinen kör iväg till flygfältet där det händer en hel drös med saker:

  • Saeed teleporterar sig in i cockpiten och äter upp piloterna.
  • Solen går upp och ingen hinner ut ur planet innan dess.
  • Nästa kväll är Philippe och Gwen borta.
  • Chessy påstår att han ser någonting på himlen, ett illavarslande tecken, en röd stjärna.
  • En enorm drake omsluter planet när de flesta tagit sig ut.
  • Chessy talar i sömnen om en trana, tiger och drake som slåss och att kungen vaknar.

Alla tar sig hem.

Ravnos förbannelse

Saeed får fnatt när han träffar en annan indiska, en vampyr uppenbarligen. Båda blev som besatta. Lester och Karen konfronterar Leo om Holly, de har frågat ut Megan, och tydligen hade de redan hittat Holly. Särskilt Karen blev uppretad för att Leo betedde satte sig på höga hästar trots att han inte var packets riktiga ledare. Karen kallar till sig korpen Mildred huserar i och kniper loss ringen från klon. Mildred kan ses klättra långsamt ner från nästet och sedan hoppa och landa mjukt på marken nedanför. Hennes blick är mörk och korparna omkring börjar röra på sig och fylla luften ovanför. Gwen, Leo, Karen och Lester väntar spänt på hennes första order; Mildred börjar med att förkunna att Mórrigán är med oss, men själv har jag varit blind och inte sett att det finns ibland oss de som inte tillhör vår flock. Det blod som binder oss samman kommer från våra förfäder, och så länge någon tillhör en annan flock han de inte tillhöra vår. Vi måste vara mer aktiva i att förgöra våra fiender, vi måste börja tjäna Mórrigán som äkta Badhbh Catha. Efter Mildreds tal tar Karen ett steg fram för att beklaga sig över situationen som uppstått medan Mildred varit borta, men Mildred klöser snabbt sönder Toreadoren Karens hals och dricker av henne. Samtidigt dyker korparna ner över Ventruen Lester och börjar picka sönder slamsor av hans kött som de sväljer glupskt. Efter ett tag finns ingenting kvar av dem.

Tangwystl

Lilly ser hur någon smiter ut från hennes tebutik. En blond kvinna. När hon går in ser hon hur någon placerat ut liljor vid en av speglarna. Saeed är också därinne. Tydligen visste inte han vad som hänt, men det kommer snart fram att han hade överrumplat henne och hon berättade om Moderns Trädgård och hur enbart de som följer henne och skådar igenom sig själva får leva där. Hon frågade efter Brenna, som hon refererade till som Evas Sista Dotter. ”Evas Sista Dotter kommer att ställas inför ett val. Hon väljer antingen gå den ena eller den andra vägen, och väljer hon den rätta leder den henne till Trädgården och Modern i all evighet.”
Lilly inser att det var kvinnan från den stora Sabbatfestivalen i Cardiff. Hon som var med och förrättade bränningen av ”Brenna”.

Konspirationer

Plötsligt dyker ännu en figur upp vid butiken. Han knackar på och presenterar sig som Andrew. Han har ärende till Chandra. Saeed ombeds gå, men Lilly godtar att han väntar i rummet intill. Andrew går vidare med sitt anförande: ”jo, blev lite förargad när Monsigneur de Marseilles vände sig annorstädes för att försöka hitta ett sätt att häva vampyrismen, särskilt till en alternativ spirituell tro, då han var övertygad katolik. Jo, jag tror inte han försöker dra sig ur avtalet, så vi är inte oroade. Tvärt om blev jag väldigt glad att han ledde oss till dig. Inte för att vi behöver din hjälp, vi är i slutfasen av att göra klart ritualen, snart slipper de Marseilles alla omvägar, eller vem vi nu skulle välja som vårt försöksobjekt. Men du behöver inte höra på det här, det är bara för att om någon annan lyssnar vill jag klargöra att det är i Etrius tjänst jag är här. Vet du vem Etrius är? Nej, antagligen inte. Men du känner kanske till hans sire? Tremere. Och jag känner till din blodslinje, du vedervärdiga, du infernaliska själamörderska, du Salubri. Du dör nu!” Saeed gör några teleporteringsmoves, men det är när Lilly i en handvändning släcker elden han frambringar som han blir förbryllad och ger sig av för att samla sig en stund.

Drakar och andra monstrum

Chessy får syner med sjöhästar och bergsgetter som talar med honom på walesiska: ”Deffro mae’n ddydd, y ddraig goch ddry cychwyn”. ”Awake it’s day, the red dragon will lead the way”. Han trillar ner i vattnet och simmar upp i en konstigt land med konstiga blommor. Han tolkar detta som att han bör åka till Cardiff snarast. Saeed följer med.

Dubbelgångare

Leo och Lilly bestämmer sig för att åka och försöka hitta Gwen. Gwen vaknar i Marseille, i Philippes slott. Hon ombeds av en husa att ta på sig en av klänningarna och komma ner till vickningen. Slottet är fullt av gäster som njuter av tarte au chocolat och strålar sig i Philippes glans. Alla tittar beundrande på Gwen och viskar med varandra. Hon förstår varför när hon ser det stora porträttet i matsalen. Det föreställer någon som ser precis ut som hon. Philippe agerar värd ett tag men börjar sen prata med Gwen och kalla henne för Linette. Gwen svarar på italienska att hon inte har lust att prata franska idag. Philippe byter språk och frågar henne vad som står på, och att han inte kan beskriva i ord hur otroligt lycklig han är över att hon inte är död. Slutsatsen nås att ”Linette” måste ha drabbats av en svår minnesförlust och Philippe sätter igång att försöka förklara deras förflutna tillsammans. Hur de träffades, gifte sig, hur deras hjärtan stelnade och hur hon lämnade honom…

…Du kom tillbaka från Indien 1857 och när du kom för att besöka mig lämnade du ingen förklaring till varför du lämnade mig. Du kan tycka att 116 år är en lång tid att grubbla över sånt, men 116 år är en lång tid utan dig. Du sa att du inte kommit tillbaka för att stanna, bara för att berätta att du faktiskt älskade mig, fast det var innan vi förvandlades. Du sa att såna som jag kan inte känna sånt, precis som de sa om oss i nära hundra år. Det gjorde ont att höra dig säga det, men samtidigt var det första gången du bekände att du faktiskt älskat mig en gång.

Det hade börjat gry, och det gjorde så ont då att se dig gå att jag inte märkte hur mitt ansikte sveddes. Din kropp sken alldeles som av guld när du gick iväg mot soluppgången.

Då visste jag att Gud hade välsignat dig, du var människa igen, och inte förrän jag blev det också skulle du kunna ta mig tillbaka…

Lång historia kort. Philippe söker Golconda för att kunna återförenas med Linette, och om det Philippe såg 1857 var sant så talar det starkt för att Golconda inte enbart är en myt. Philippe ursäktar sig, han går för att tala med en kvinna som betraktat Linette lite extra under kvällen. Senare presenterar hon sig som Natascha… Philippe kommer tillbaka och säger att tyvärr kan jag inte tillbringa imorgon kväll med dig eftersom jag får besök av några mycket viktiga personer som ska hjälpa mig att hedra det ord jag gav om att jag måste återfå min mänsklighet. För vår skull.

Häxor i faggorna

Saeed och Chessy kliver av planet och kanske hyr en bil. Saeed fixar oavsiktligt en illusion av en jordbävning, nästan så att hela landskapet rasar ner i helvetesavgrunden. I själva verket har de bara krockat med någon. Nån tattare. Inte för långt därifrån glöder en lägereld – en husvangsparkering. De hittar en överlevande vampyr där. På samma sätt som med kvinnan innan blir Saeed och mannen genast dödsfiender och Saeed lyckas nedgöra honom. Ute i skogen: ”draken tar dem dit” – de åker vart än Chessy ser Walesiska flaggor eller emblem med Wales vapen. Saeed erkänner att Draken som illusion är hans kreation, men att han inte kan kontrollera den. De hittar där fyra nakna kvinnor som ligger och flyter i en tjärn rakt i regnet. De ser döda ut, och de har sår och blåmärken överallt… En av dem har också massa streck målade på sig. De berättar om sin lära för Chessy och säger att alla är välkomna att följa Modern. Lilitu.

Konspirationens möte

Leo och Lilly lyckas hitta slottet och med alla gäster som passerar in och ut i Philippes hus var det inga problem att ta sig in. De pratar med Gwen och kommer överens om att de måste försöka ta reda på något om personerna som kommer att sammanträda här denna dag. Gwen går för att lyssna utanför dörren medan Leo och Lilly är kvar i gästrummet. De vet att hon står där och bjuder in henne efter ett tag. I rummet befinner sig Philippe de Marseille, Percival, Benedict, Rutor, Andrew Stuart, Natascha Dimitriva Radocara och Ambrogino Giovanni. De förklarar målet för henne: att skapa en ritual som gör en vampyr till människa igen. De är på god väg, och snart kan Philippe få bli den första att omvändas. Experiment utförs just nu och det går till stor del ut på transfusioner, men också att lokalisera vissa magiska skrifter, ett visst manuskript vid namn The Yellow Sign. Philippe föreslår att någon av de andra kanske hade möjlighet att lyfta ”Linettes” minnesförlust. Rutor erbjuder sig att försöka, men Gwen backar på erbjudandet. Hon återvänder till gästrummet och Lilly får nästan panik när hon hör att Andrew var därnere. De beslutar sig för att åka tillbaka till London. Men hur? Vilken är den bästa strategin i detta läge? Jo, tänd eld på gardinerna och spring fort som fan!

Ändrade planer

I London dyker ytterligare en hotfull person upp vid tebutiken, som den brännpunkt butiken är. Denna gång är det Mildred. Mildred? Ja, Mildred. Men vänta, Mildred vill ingen illa, eller? Det tog slut med Karen och Lester, eller? Så vad betyder då alla korpar som skriar och flaxar ovanför henne. Varför har hon kommit hit som nästa steg i Morrigans själatröskande? Här ligger en hund begraven under den blommande asfalten! Efter ett snabbt och hetsigt meningsutbyte störtar korparna in genom fönstret på andra våningen och drar ut en bråkande och sparkande man som kunde identifieras som Juliet Parr’s vicesheriff, en Tremere som tydligen spionerat på Chandra. Korparna kramar med klor och näbbar ut blodet ur honom och regnar ner över Mildred som får sig en slurk. Bilar på gatan väjer vid synen av det hela och gasar på. Folk skriker i panik. Men var det för att hjälpa Chandra Mildred gjorde såhär? Nej, det finns fler här som tillhör en fiendeflock… Korparna störtar nu in i butiken och Saeed teleporterar sig ur vägen medan Lilly gömmer sig i Ye Olde Städskrubb. Chessy som fruktar för sitt liv ordar snabbt en molotov och kastar den mot Mildred. En sjal fattar eld och ett antal korpar får sätta livet till men Mildred skadas inte allvarligt. Hon drar sig tillbaka med en inbjudan. De som tillhör flocken kan bevisa sig som äkta Badhbh Catha om de kommer till Nästet nästa natt:

”Var är Rebecca? Chester? Det gör ont att se att ni ens tvekar för att göra det ni måste för att överleva. Har jag inte lärt er något? Är ni så otacksamma att ni kastar bort den kunskapen jag anförtrott er? Allt jag någonsin gjort är i Mórrigáns namn och jag kommer att fortsätta vara hennes. För att överleva den sista striden måste ni bli mer än vampyrer. Om ni dricker det här kommer det ge er kraft bortom ert förstånd, för häri finns Taninsam, som genom Mórrigán hjälper oss att nå dit vi måste nå – Förvandlingen.Kenverchyn är inte Mórrigán, men Mórrigán har kommit till oss som Kenverchyn, det är den enda förklaringen. Mórrigán har många skepnader, och vi ska sträva efter att bli som henne, vi ska förkasta vårt dödliga skal och anta nya skepnader. Vi måste kläckas på nytt så vi kan bo i Tir na nÓgs trädgårdar när striden är slut.Cu Chulainn är död, men bara på samma sätt som vi är döda. Han är fadern till alla klaner, och alla dessa är förhatliga. Endast de klaner som kämpar för Mórrigán, för Modern till vampyrer, demoner och allsköns vidunder, och har erkänt Cu Chulainns svek mot henne kan vinna tillbaka hennes ynnest.Ni utan klan är ingens kämpar så länge ni inte väljer att vara det, de med starkare blod har starkare band och väljer inte vem de kämpar för, men att stå ensam är att stå försvarslös när de gamla vaknar.”

Gwen och Leo närvarar. Med enbart tre deltagare utför de Vaulderie igen, men det finns något mer i blodet, ett blod så starkt och utsökt att all tvivel undanröjs. Leos fingrar blir till klor, Gwens skuldror och armar kläs med fjädrar. De känner Mórrigáns kraft rusa igenom dem, inte helt olikt diableri.

Ett samvete på axeln

Saeed blir inblandad i fler slagsmål och Lilly upptäcker sin inneboende läkande kraft. Chandra lyckas till slut kommunicera på korpiska, även om hon och Lilly ”förstått” varandra tidigare. Hon talar om att hon var skådespelerska hemma i Indien, tjänade mycket pengar och var väldigt fåfäng. När hon blev invigd var hon väldigt lycklig över att aldrig behöva bli gammal men allteftersom så blev livet tungt. Mycket blod gick åt för att kunna leva som en människa, hon kunde inte komma över sina kroppsliga lustar. Behovet av god mat, dryck och sköna stek byttes ut mot blodtörst. Det gick så långt att hennes sire gick emellan, skickade henne till en läromästare i London. För Chandra var det som att gå i kloster, hon blev tvungen att sluta dricka blod helt, och samtidigt vägra låta besten ta över.
Nu är det längesen, och hon hade levt länge utan att dricka blod innan hon träffade Lilly. När Lilly kom visste hon att det var den sista dagen hon skulle behövda leva som vampyr. För alla kommer ett tillfälle där man har möjlighet att göra ett val och därmed slippa undan förbannelsen. En sista prövning.

Tre år passerar, Chandra följer Lilly överallt, och förklarar hur någon som vill nå Golconda bör agera. Lilly bosätter sig i Chandras lägenhet, kämpar emot impulser och lagar Amrita Chai. Hon öppnar en läkarklinik med blodgivarklientel och anlitar Nurse Herb. Chessy ägnar sin tid som druidlärling i Cardiff och Saeed lyssnar nyfiket på de filosofiska diskussionerna utan att delta i det ritualistiska självplågeriet. Leo bygger upp sin egen skara korpar och förbereder med Gwen för Mórrigáns strid.

Unless otherwise stated, the content of this page is licensed under Creative Commons Attribution-ShareAlike 3.0 License